Har du ett yrke eller en hobby som innebär mycket enformiga eller tunga rörelser och som i sin tur ofta bidrar till smärta i allt från muskler till ligament och leder? Är du kanske fotograf som hanterar tung utrustning, målare eller lantbrukare med ont i nacke, rygg, knän och handleder? Många kommer till mig med olika sorters inflammationer i kroppen – allt från reumatiska sjukdomar till fibromyalgi.

Reumatism är ett samlingsnamn för ett hundratal olika sjukdomstillstånd i lederna. Uppemot 25% av befolkningen har någon form av reumatisk sjukdom. (Källa: Skadekompassen)

Artros är ett medicinskt begrepp för sjukliga förändringar i lederna. Ofta utlöses den första smärtan vid en begynnande artros efter upprepad kraftig belastning av en led eller ihärdiga och ensidiga rörelser, men den kan också komma smygande. Sjukdomen innebär en gradvis nedbrytning av brosket som täcker ledens benändar vilket leder till stelhet, belastningskänslighet och värk. Den bästa behandlingen är information om sjukdomen och fysisk aktivitet. Det finns även bra behandlingsmetoder för att lindra värk och dämpa irritation och inflammation i leden. (Källa: 1177 Vårdguiden)

Siv, tandläkare – fick komplementärmedicin som hämmade hennes ledinflammation

Siv är tandläkare och egenföretagare. Hon stödjer företag som är små eller medelstora med kliniska studier inom områdena läkemedel och medicinteknik. Arbetet innebär projektledning av studier, alltså att man skall leda arbetet åt uppdragsgivaren på olika sjukhus. Det blir en hel del resor och krav på att man skall vara tillgänglig. Arbetet är ansvarsfullt och leder till mycket stress. Cecilia har hjälpt Siv med akupunktur och behandling av magen genom diet, kostråd och kosttillägg. Siv har fått god lindring av sin smärta och under längre perioder helt sluppit den, viket har haft en stor påverkan på hennes liv. När Siv träffade Cecilia hade hon besvärats av en kronisk ledsjukdom som innebar inflammationer kring många leder i kroppen och även besvär från tjocktarmen. Hennes ledbesvär satt framför allt i ryggslut och höftleder och tarmbesvären bestod i dagliga besvär av vattentunna diaréer. Under cirka 15 år hade Siv behandlats inom den traditionella medicinen – med antiinflammatoriska och biologiska läkemedel. Den komplementärmedicin som Cecilia gav henne visade sig addera viktiga delar för att hämma inflammation i lederna. Detta gav effekt inom tre till fyra veckor efter första besöket. Siv behandlades med akupunktur där hon hade akut värk och fick därtill kostråd. Denna behandling som Siv får tre till fyra gånger per år innebär att hon idag slipper akut värk och inte heller behöver äta antiinflammatoriska läkemedel.

 

Fler referenser och patientberättelser