Har du ont i magen, kramper, svårt att smälta maten, förstoppning, diarré, IBS, magkatarr eller problem med urinvägarna? Är det svårt för dig att resa någonstans eftersom du alltid måste ha snabb tillgång till en toalett? Gör detta dig isolerad hemma? Jag tittar på hur du äter, om du har näringsbrist, hur din livsstil är i stort och föreslår koständringar och ger akupunktur.
IBS är en förkortning av engelskans Irritable Bowel Syndrome, och betyder ungefär lättretlig eller överkänslig tarm. IBS är en funktionell störning i mag-tarmkanalen där tarmen bland annat har ett stört rörelsemönster. Symptomen är ont i magen som ibland blir värre när du ätit, förstoppning, diarré och ofta gasbesvär och uppspänd mage. Sök vård om du tycker att besvären stör dig dagligen. (Källa: 1177 Vårdguiden)
Magkatarr kallas idag dyspepsi, eftersom det inte handlar om en inflammation (katarr) utan om att man har svårt att smälta maten. Ibland kallar man det helt enkelt känslig mage. Dyspepsi kan antingen bero på faktorer i magsäcken eller i tunntarmen och tjocktarmen. Det yttrar sig som har ont eller en brännande känsla i mitten av magens översta del, att man ofta känner ett sug att äta mellan måltiderna, mår illa eller får sura uppstötningar. Förr fick personer med magkatarr rådet att äta skonsam kost; kokt mat till exempel, men man har märkt att detta inte hjälper så mycket. Kaffe, tobak och alkohol brukar dock ge besvär hos de flesta med känslig mage. Även fet, salt, rökt eller stekt mat, citrusfrukter och starka kryddor får många i den här gruppen ont av, men inte alla. Oregelbundna måltider och levnadsvanor samt stress ger också besvär. (Källa: 1177 Vårdguiden)
Brist på magsyra i magsäcken eller att den har för högt pH-värde är en vanlig orsak till magbesvär. Tillräckligt med magsyran är nämligen avgörande för att vår matsmältning ska fungera korrekt.
När man talar om magsyra så tänker de flesta på att för mycket magsyra kan orsaka halsbränna. Vilket det kan göra, det är nämligen så surt att om du skulle ta ut magsyran och hälla på handen så skulle du bränna dig. Det är saltsyra i magsyran som sänker pH:t till 1–3, vilket är väldigt surt. Större delen av vår kropp har ett pH runt 7.3, vatten som har 7.0 är neutralt. Men att ha för mycket magsyra verkar inte vara så vanligt som många tror. Ofta är det tvärtom en brist på magsyra som bidrar till halsbränna och andra magbesvär eftersom den är så viktig för att matsmältningen ska fungera.
Symtom på magsyrabrist är:
• Ballongmage – spänd, svullen mage
• Gaser och rapar
• Snabb mättnadskänsla, särskilt vid tyngre måltider
• Utdragen mättnadskänsla
• Diarré
• Förstoppning
• Tarminfektion (parasiter, candida, bakterier)
• Halsbränna, surra uppstötningar, GERD
Det är alltså flera olika besvär som kan vara kopplade till att man tillverkar för lite magsyra. Det är för att det behövs för att korrekt kunna bryta ned både maten vi äter samt döda elaka bakterier och parasiter. (Källa: Magkliniken)
Vet du inte vem du ska besöka hör av dig till eller boka tid hos klinikansvariga Cecilia Lindblom Hilton som har utbildning och kunskap inom både vår svenska och den österländska medicinen och jobbar med helheten. Hon kommer kunna remittera dig vidare till andra kollegor på kliniken eller till annan specialist eller vårdinrättning.
Boka tid hos Cecilia Lindblom Hilton här:
Friskvård & Rehabcentret i Odd Fellowgården i Lerum
Eller boka tid hos Cecilia i Malmö & Stockholm här.
Läs mer om Malmö mottagningen respektive Stockholm
Jan, säljare till restaurang och storkök – blev besvärsfri efter 11 års plågor
Jan sitter med i styrelsen för en fotbollsklubb i en högre division. Han arbetar med försäljning av mat till restauranger och storkök. Under perioder är det stressigt på grund av alla leveranser som måste klaffa. På grund av detta har Jan drabbats av tarmsjukdomen Ulcerös colit. Att vända sig till Cecilia var hans sista utväg för att försöka bli av med eller lindra besvären innan han måste operera bort tarmen. Cecilia gav honom akupunktur, uppmanade honom att ändra lite på kosten och att ta några kosttillskott. Det hjälpte! 11 års helvete var över och idag har Jan varit besvärsfri i 2,5 år. På Östra sjukhuset hade man aldrig hört talas om att denna metod skulle kunna fungera…